Haastava peruskorjaus Kaisaniemenkatu 3:ssa valmistunut
Haastava peruskorjaus Kaisaniemenkatu 3:ssa valmistunut

article Author

Author's role

July 31, 2023

Article Published

Julkaistu 15.02.2021

Haastava peruskorjaus Kaisaniemenkatu 3:ssa valmistunut

Kohde:
Kiinteistö Oy Helsingin Kaisaniemenkatu 3
Kaisaniemenkatu 3
Helsinki
2019 - 2021

Hilkos Consulting Oy:n tehtävät:

  • Hankkeen johtaminen ja rakennuttaminen
  • Kustannuslaskenta ja -suunnittelu
  • Rakennustöiden työmaavalvonta
  • Talotekniikkatöiden valvonta

Peruskorjauksen kohteena on asuin- ja liikerakennus osoitteessa Kaisaniemenkatu 3. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Elias Paatela ja se valmistui vuonna 1925 uudelle Rautatientorin ja Unioninkadun yhdistävälle diagonaaliselle katuyhteydelle. Uuden katuyhteyden mahdollistava asemakaava hyväksyttiin vuonna 1914 ja sen laati asemakaava-arkkitehti Bertel Jung. Kaavoituksen pohjaksi laadittiin selvityksiä ja kuva-aineistoa, muun muassa oheinen Eliel Saarisen perspektiivikuva.

Kiinteistö Kaisaniemenkatu 3 suunniteltiin vuonna 1924 ja se valmistui seuraavana vuonna 1925. Rakennuksen sijainti Kaisaniemenkadun taitekohdassa on kaupunkikuvallisesti merkittävä, ja sitä korostaa Kaisaniemenkadun ja Vuorikadun suuntaisten siipiosien yhtymiskohdan aumakattoinen nurkkatorni. Rakennuksen ulkoarkkitehtuuri edustaa rationaalista punatiiliarkkitehtuuria ja sen julkisivuissa on käytetty myös hillittyjä, ajalle tyypillisiä viitteitä klassismiin. Rakennuksen pohjakerros sekä ylin asuinkerros oli erotettu julkisivussa ulkonevalla koristelistalla. Pohjakerros oli myös muusta julkisivusta poiketen rapattu.

Rakennuksen pohjakerroksessa oli myymälätiloja ja kellarikerroksessa myymälätilojen varastotilat sekä rakennuksen tekniset tilat (pannuhuone ja hiilivarasto). Toisessa kerroksessa oli konttoritiloja sekä talonmiehen asunto. Ylemmissä kerroksissa rakennuksen siipiosien yhtymäkohdassa oli konttoritiloja ja rakennussiivissä asuntoja.

Rakennus on säilynyt ulkoisesti hyvin, vaikka sisätilat ovat kokeneet runsaasti muutoksia viime vuosikymmeninä. Julkisivuissa suurimmat muutokset ovat rapatun maantasokerroksen päällystäminen vihreillä lasitetuilla klinkkerilaatoilla ja ikkunoiden vaihtaminen. Lisäksi vesikaton muoto on muuttunut, kun ullakolle on rakennettu hissien konehuoneita sekä saunaosasto. Sisätiloissa asuntoja on muutettu toimisto- ja liiketiloiksi erityisesti 1970–1980–luvuilla, mutta 2000–luvulla toimisto- ja liiketiloja on alettu muuttaa asunnoiksi.

Peruskorjauksessa korjattiin vesikatto, pihakansi, kantavat betoniseinät, sisäpihan julkisivut, ikkunat ja parvekkeet sekä kellaritilat. Myös porrashuoneet entisöitiin ja kolme hissiä uusittiin. Rakennus oli käytössä koko remontin ajan.

10 askelta onnistuneeseen korjausrakennushankkeeseen

Kokosimme vinkit Yli 400 hankkeen kokemuksella yhteen pakettiin. Katso miten voit säästää aikaa ja rahaa. Lataa alta.
Lomake lähetetty! Sinut ohjataan lataukseen...
“Olemme vuosia tehneet Hilkoksen rakennuttamisen ja valvonnan kanssa yhteistyötä niin kiinteistöjen korjaushankkeissa kuin vuokralaismuutoksissa. Hilkos pystyy toimimaan hankkeissa ketterästi ja vastaamaan annetuista hankkeista kokonaisvaltaisesti. Heidän toiminnassaan näkyy vahvasti asiakastarpeiden ymmärtäminen ja tahtotila ajaa tilaajan etua hankkeissa.”
Joonas Vuonio, Kiinteistöpäällikkö, LähiTapiola Kiinteistövarainhoito
“Hilkoksen asiantuntemus on omaa luokkaansa. Hankesuunnitteluvaiheessa kuunneltiin hallitusta ja sen toiveita. Ikkunaremontti toteutettiin asukkaiden kannalta vaivattomasti kunnostamalla ikkunoiden vanhat, hitaasti kasvaneesta puusta tehdyt, raamit. Suosittelen Hilkosta.”
Tom Eckstein, Hallituksen jäsen ja kiinteistösijoittaja, As Oy Mannerheimintie 44
“Hilkos Consultingin tiimi oli taloyhtiömme hallituksen tukena koko mittavan peruskorjauksen ajan. Hallituksen puheenjohtajana arvostin erityisesti heidän ammattitaitoaan, nopeaa reagointikykyä yllättäviin tilanteisiin, joustavuutta ja luotettavuutta. Tukea ja ongelmien ratkaisuehdotuksia oli aina saatavilla nopealla aikataululla kun niitä tarvittiin.”
Katja Itkonen, Hallituksen puheenjohtaja, Kiinteistö Oy Helsingin Kaisaniemenkatu 3
“Olen erittäin tyytyväinen yli vuosikymmenen kestäneeseen yhteistyöhön Hilkos Consultingin kanssa. Tekevät aina laadukkaasti sen minkä lupaavat.”
Henrik Wikström, Hallituksen puheenjohtaja, Sarlin Group Oy Ab